Country

Country

A countryzene az Amerikai Egyesült Államok déli részén élő, főleg skótok, írek lakta vidék zenéje. E népek saját népzenéjüket az Amerikában hallott blues-zal keverték. A stílusnak ezen kívül gospel gyökerei is vannak. A country amerikai ‘farmerzene’, mely elsősorban a délen élő fehérek körében népszerű.
Online Country Rádió

Willie Nelson

Kezdetben a gyapotföldeken dolgozók zenéje volt, munkadalok formájában.

Az első úttörők a countryzene atyjának is nevezett Jimmie Rodgers és a Carter Family voltak, akik 1927-ben az első country lemezfelvételt készítették.

Kereskedelmi verziója a szinte mérhetetlenül kedvelt és sok mai fiatal által erősen lenézett, nashville-i tömeggyártású kortárs country. Külön változata az ausztráliai country, melynek híres előadója Slim Dusty. Ma már külön értéknek számít a “klasszikus” vagy “outlaw”-nak is nevezett (1960-as, 70-es évekbeli) country (Johnny Cash, Willie Nelson, Kris Kristofferson, Dolly Parton).

Johnny Cash

A countryhoz legközelebb álló rokon zenei műfaj a bluegrass (kékfű), atyja Bill Monroe (1911-1996), ismertebb tradicionális előadók Lester Flatt & Earl Scruggs. Jelenleg jelentősebb képviselői Rhonda Vincent, Alisson Krauss.

A countryzenére járt tánc a linedance, azaz formatánc.

A magyar countryzene legjelentősebb képviselői: Bojtorján, 100 Folk Celsius, Don Attila Band, Blue Timer’s, Kaszab Tibor és még sokan mások.
Németországgal, Csehországgal ellentétben Magyarországon a countryzene nem tudott megtelepedni, szűk rétegzenévé vált. A rádiók a mai napig mellőzik műsoraikról.

———————A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. ————————-

country.lap.hu western.lap.hu Wikipédia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.