Linedance etikett

Szabályok a táncparketten

A Country-Western és Linedance Táncparkett Etikettje olyan téma, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni és sajnos, nem lehet eleget gyakorolni sem. Összegyűjtöttünk és lefordítottunk neked egy – más klubok által is alkalmazott – linedance-etikett  összefoglalót, melynek minden pontja megszívlelendő és betartandó.
A teljesség igénye nélkül szedtük egy csokorba a szabályokat, ami kiindulópontot adhat arra, hogy miként kell viselkedni a táncparketten és azon kívül. A szabályok betartása mellett ne feledkezz meg arról sem, hogy minden alkalommal legyél barátságos, megértő, tisztelettudó a másik táncossal! Mi betartjuk ezeket a szabályokat, ezért ha nem szeretnél bajt magadnak és másnak, te is ezek alapján próbáld, tanuld vagy gyakorold a táncot velünk!

Kezdő táncosunk, ha a saját klubunk életével  kapcsolatban szeretnél további iránymutatást, akkor kattints ide. Katt, ha a linedance-ről szeretnél többet megtudni, ugyanez igaz a countryra is. Kellemes olvasgatást!

Három részre oszlik az etikett: először azokat a szabályokat vesszük sorra, amelyeket a táncparkett mellett érdemes betartani, másodjára jönnek azok a szabályok, amiket a táncparkett felé menet, illetve a tánchoz felállásnál kell betartani, harmadjára és nem utolsósorban pedig azokat a szabályokat tárgyaljuk, amiket a tánc közben kell ismerni és alkalmazni.

Szabályok a táncparkett körül

Itt azokat a szabályokat találod, melyeket akkor kell betartani, ha a táncparkett mellett vagy, és nem rajta.

? Ha alkoholos italt is fogyasztasz, nem érdemes leinni magad a sárga földig. Jól érezni magunkat egy dolog, de lerészegedni nem szabad, mert kellemetlen helyzeteket teremthet, rossz véleménnyel lesznek rólad és a tánc is kevésbé fog menni.

? Mindig legyél elismerő, tapsold meg az élő előadást, a tanárokat és DJ-t – ők keményen dolgoznak érted. Ne felejtsd el szórakozás közben, hogy vannak emberek, akik azért vannak ott, hogy az időd minél élvezhetőbben tölthesd. Itt a pultosokra és a pincérekre is gondolok. Ezek az emberek azért vannak ott, hogy mindig el legyél látva frissítőkkel, finom ételekkel – kedvük és hangulatuk is függ attól, hogy milyen stílusban állsz hozzájuk. Légy velük kedves és lehetőség szerint adj nekik borravalót, még ha csak vizet iszol is.

? Három féle embert lehet megkülönböztetni a tánchelyiségben:
1 – aki tud táncolni és csinálja is (“vezető” típus),
2 – aki táncolni és kikapcsolódni is szeretne, ezért próbálkozik és tanul (“követő” típus),
3 – aki akarna táncolni, de nincsen idege rá (“el-az-utamból”-típus).
Szóval, hogyha csak most kezded tanulni, ne csak állj ott, menj utána és menj elébe a bajnak. Az idegesség elszáll kis idővel, de nem szabad az idegességedet a táncparkettre cipelni. Emlékezz, senki sem profiként kezdte, mindenki átesett ezen – nyugalom!

? Amikor egy zenének/táncnak vége, hagyd el a táncparkettet. Ne maradj ott beszélgetni. Ott állni a parketten, az árral szemben – nem biztonságos. Ez egy gyorsan változó terep, gondold végig: egy rohanó ménessel szemben tudnál-e haladni?

? Ha új helyre mész el táncolni, mint ahová szoktál, ne mondogasd, hogy ez “rossz” vagy egy koreográfiát “rosszul”, vagy “rossz zenére” táncolnak. Különböző helyeken különböző táncokat részesíthetnek előnyben, és ez így is van rendjén. Ha eldöntötted, hogy velük táncolsz, próbáld meg átvenni azt a módot, ahogyan ők szeretnek táncolni, így neked is élvezetesebb lehet.

? Egy jótanács a hölgyeknek, akik nem találnak partnert a táncukhoz. Hölgyeim, ne legyetek túl hivalkodóak és ne kéressétek magatokat túlságosan – de túl válogatósak se legyetek. Ha egy cowboy felkér táncolni, akkor tessék táncolni vele. Minden alkalom, amikor felkérnek táncolni, egyenes arányban növeli azon cowboyok számát, akik felfigyelnek rád és kíváncsiak lesznek.

? Srácok, hogyha táncolni szeretnétek valaki párjával, partnerével, először a cowboyt kérdezzétek meg, mielőtt a hölgyet kérnétek fel táncra. Ezzel a hölgyről leveszitek a feszültség terhét, és talán saját fogaitokat is menthetitek vele.

? Még egy mentő ötlet: soha, de tényleg soha ne vedd le egy cowboy kalapját! Ráléphetsz a csizmájára, kilökheted a sörét, akár táncolhatsz is a párjával anélkül, hogy baj lenne belőle – de soha ne vedd le a kalapját! Hölgyeim, tudnotok kell, hogy ha elkéritek egy cowboy kalapját, mert fel akarjátok próbálni, az egyértelmű flörtölést jelent vele!

Szabályok a táncparketten

Ez a rész leírja a táncparkett haladási irányát és a néhány szabályt, tanácsot ehhez.

? Az általános Country/Western táncparketteket fel lehet osztani útvonalakra és területekre. A közlekedés a útvonalakon – amiket a táncparkett szegélyének is vehetsz – az óra járásával ellentétes, a páros és “haladó” táncosok itt táncolnak. A parkett közepe elsősorban a klasszikus linedance helye, emellett a swinget és a szabad stílust szokták itt táncolni.

? A linedancerek, swingerek és szabad táncosok legjobb, ha elhagyják a külső útvonalakat. Ha látnak egy párt táncolni ott, a legjobb, ha elállnak az útjukból. A párban táncolóknak pedig tisztában kell lenniük, hogy a táncparkett nagy része elsősorban a linedancereké, ami nagy helyet foglalhat el. Ha nem férnek el, akkor érdemes inkább kivárni a következő zeneszámot. Hogyha nem tudjátok megoldani másképp, csatlakozzatok hozzájuk!

? Ne használd a táncparkettet átjáróként a másik oldalra vagy a pulthoz. A táncparkett arra való, hogy táncoljanak ott, ezért érdemes inkább körben, a szélén kikerülni. Soha ne engedd, hogy a gyerekek keresztben szaladgáljanak, mert veszélyes lehet!

? A linedance különlegessége, hogy sorokban táncolják, ezért a táncparketten te is e szerint állj be táncolni! Mindig sorba kell állni és tartani is kell ezt a sort. A tánchoz felálláskor az első sort kell feltölteni, így ha kevesebben táncoltok, akkor azt egy sorban tegyétek. Ha annyian vagytok, hogy nem fértek el egyetlen sorban, akkor az első sor mögött kell megkezdeni egy új sort és azt tánc közben is tartani kell. Kis odafigyeléssel hamar hozzá lehet szokni.

Szabályok a táncparketten belül

Ez a rész azt taglalja, hogy miket érdemes betartani, ha táncolsz a parketten.

? Soha ne állj meg beszélgetni a táncparketten, ha szól a zene, menj le, és ott beszélgess. Ne táncolj más táncot, mint a többiek, hacsak nincs erre elegendő hely. Sose hagyd, hogy a lábad, térded, kezed és könyököd veszélyes “fegyverré” váljon a táncparketten.

? Mindig az első sorba állj be, így a többiek követhetnek téged. Ha már betelt az első sor és nem férsz el a szélén sem, csak akkor kezdj új sort és csakis az első sor mögött!

? Lehetőség szerint ne ütközz más táncosokkal. Ezt megelőzendő, ha párban táncoltok, a cowboynak kell előre látnia, hogy a tánc végén mikor hagyja abba a párja vezetését, mielőtt beleütköznének egy másik párba. Hölgyeim pedig, nem kell attól tartani, hogy ha nem szólnak, akkor nem fogja párjuk észrevenni a többi táncost. Ha mégis összeütköztök a másikkal, akkor bocsánatot kell kérni, még akkor is, hogyha nem a te hibád volt – és jobban oda kell figyelni legközelebb,

? Ez a szabály elég magától értetődő, mégis sokan nem veszik figyelembe. Ne vigyél ételt, italt, dobozos üdítőt magaddal a tánchoz, ne igyál és ne dohányozz a táncparketten. Hogyha valaki véletlen kilöttyenti italát a parkettre, az egy részen csúszós lesz, ami zavaró tényezővé válhat vagy akár veszélyes is lehet. Dohányozni sem szabad, mert senki sem szeretné megégetni magát, sem mást (főleg akkor nagyon bosszantó, hogyha a cigarettával kiégeti a másik ruháját és ezzel az incidenssel kidobható az újonnan vásárolt szerelés!).

? Tánc közben soha ne állj meg tanítani, mert útban leszel. Menj le a táncparkettről, és onnan taníts. Soha ne tanítgass másokat a táncra, ha a tanár is tanít egyidejűleg. Csak egy személy tanítson egyszerre egy bizonyos táncot. Mindig figyelj az oktatóra! Mindig bátorítsd és támogasd a kezdőket, csak pár kedves szó és új barátra lelhetsz.

? Ne a tánchelyiségben gyakorold a versenytáncot, hogy bizonyítsd, milyen jó vagy. Versenyzői stílusban táncolni jó dolog, ha ezt szereted – de ezzel nem mindenki van így. Versenyre való felkészüléshez illik, de egy igazi Country-Western táncparkettre sajnos nem. Ha eltérsz a többiektől, zavarod őket a táncukban, amivel megbontod az összhatást és talán összezavarod a kevésbé rutinos táncosokat is.

? Lehetőség szerint ne használj széles lépéseket a táncparketten. Ha a táncparkett tele van, kis lépésekben táncolj és figyelj arra, hogy ne ütközz össze mással. Ne produkáld magad. Az eltúlzott variációk, és gyors forgások, magas rúgások és ugrások biztos zavarnak másokat.

? Emlékezz arra, hogy senki sem tökéletes. Ha a táncpartnered hibázik, ne állj le vele vitatkozni és ne szidd, csak mosolyogj egyet és haladj tovább. Ha táncolás közben jól érzitek magatokat, és nem az látszik, hogy gyerekesen veszekedtek egy elhagyott lépés miatt, akkor az egész hangulat sokkal kellemesebb marad és senki sem figyel rátok.

Források:

The Dance Ranch

Footlose LC

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.